Korn og mel

Godt og naturligt brød starter i marken

Hos Schulstad er kornet den naturlige base for et godt og smagfuldt brød. Derfor udvælger vi altid kornet med største omhu, og vi samarbejder derfor kun med landmænd, der dyrker deres afgrøder med respekt for naturen. Det garanterer den bedste kvalitet i vores brød - også i fremtiden.

100 % dansk rugmel og dansk/svensk hvedemel

 

Råvarer dyrket med respekt for naturen

Hos Schulstad tager vi ansvar fra jord til bord.

Vi udvælger nøje råvarer, som er dyrket med respekt for naturen. Derfor er alt korn - uanset om det anvendes til mel eller tilsættes som kerner - enten økologisk eller dyrket uden brug af stråforkortere, glyphosat og spildevandsslam.

Økologiske råvarer og råvarer, som er dyrket uden brug af stråforkortere, glyphosat og spildevandsslam er dyrere end konventionelle råvarer. Schulstad har valgt at betale en højere pris for vores råvarer, da det er bedre for naturen og for miljøet.

Vi bager kun med mel, der er økologisk eller med mærket Natur+

Vores egen mølle i Vejle

Alt vores mel bliver malet på vores egen mølle i Vejle. Møllen er drevet af ren vindenergi og er derfor mere skånsom overfor naturen. Faktisk var møllen Europas mest teknologisk avancerede, da den blev opført i 2008.

Møllen blander korn fra forskellige landmænd for at få den helt rigtige kvalitet frem, så melet er særligt godt at bage med. Det gør, at vi kan bage det samme gode brød af høj kvalitet gennem hele året, år efter år.

Det sunde fuldkorn

Mel malet af hele korn kaldes for fuldkornsmel. I de kim og skaldele, som indgår i den fulde kerne sidder mange af kornets fibre, vitaminer og mineraler. Derfor er brød bagt på fuldkornsmel sundere end brød bagt på almindeligt mel. Faktisk anbefaler Fødevarestyrelsen, at man får minimum 75 gram fuldkorn om dagen. Her er fuldkornsbrød, som fx rugbrød, en nem og naturlig kilde til at opnå en sund mængde fuldkorn i sin daglige kost.

Rød hvede

Rød hvede er den almindeligt kendte hvede, og er også den mest dyrkede kornart i Danmark. Kornet bruges hovedsageligt til hvedemel og grahamsmel, da det i modsætning til hvid hvede har flere bitterstoffer i sine skaldele, hvilket giver en uønsket bismag i fuldkornsprodukter.

I stedet bliver rød hvede malet til fint, formalet hvedemel, som er fri for skaldele. Det bliver hovedsagligt brugt til hvidt brød som boller og franskbrød.

Hvid hvede

Hvid hvede er en anden sort end den almindelige røde hvede. Den har færre bitterstoffer i sine skaldele og giver derfor en mildere smag. Det gør, at man kan bage et fuldkornshvedebrød med hvid hvede med samme smag og farve som et almindeligt hvedebrød.

Rug

Det er næsten udelukkende i Nordeuropa, at landmændene dyrker rug. Kornsorten er kendt fra rugbrød, hvor det er med til at give brødet en dyb og fyldig smag. I bagværk bliver rug mest brugt som fuldkorn. Kornet er fuldt af fibre, der optager vand og fylder maven, hvilket får brødet til at mætte for ganske få kalorier.

Havre

Havren kender vi fra havregryn, der spises som sund og mættende morgenmad. Med sin gode næringssammensætning og milde og nøddeagtige smag, er den velegnet til bagning. Når man bruger havre i lyse brødtyper, gør det brødet lidt grovere. Kornet har mange fibre fra sine afskallede kerner, som hjælper med at binde væske og mætter.

Byg

Byg har traditionelt set ikke været brugt i bagning, fordi bygmel har svært ved at hæve. Når det bliver bagt, giver det en delikat og nøddeagtig smag. Samtidig kan det bruges som drys, der giver bid til brødets skorpe. Kornets kerner er rige på fibre og fulde af kulhydrater.

Chiafrø

Chiafrø stammer fra en plante i myntefamilien, der oprindeligt kommer fra Sydamerika. De små sorte frø er blevet populære herhjemme på grund af deres lækre smag og høje indhold af omega-3-fedtsyrer, proteiner og fibre. Frøene har en god evne til at absorbere væske, og når de bliver tilført dejen, giver de et saftigt brød. En anden mulighed er at drysse dem på toppen af et bagværk, hvor de kan skabe en sprød skorpe med et godt bid.

Sådan bager vi

Fra jord til bord

Fødevaresikkerhed