Part of Lantmännen Unibake

Omtanke for dig og miljøet

Miljø

Miljø

For os er det vigtigt at minimere vores energiforbrug til gavn for miljøet og os selv. Vi fremstiller derfor vores Schulstad-brød i store bagerier, hvor ovnene er i gang mange timer i døgnet. Det sikrer en meget effektiv udnyttelse af energien.

I Schulstads bagerier begrænser vi udledningen til omgivelserne til det lavest mulige niveau. Vi arbejder både på at reducere støjniveauet og emissionen til luft og vand. Transport af produkter kræver meget energi, og derfor tilrettelægger vi distributionen på den mest hensigtsmæssige og skånsomme måde.

Arbejdsmiljøet spiller en vigtig rolle i Schulstads kvalitets- og miljøarbejde. Der gennemføres arbejdspladsvurderinger (APV) i alle bagerier, og vi har fokus på at undgå ensidigt, gentaget arbejde (EGA).

Konservering af brød

Konservering

Brød fra Schulstad indeholder ikke konserveringsmidler. Vi synes, at friskt brød skal smage og dufte af brød, og derfor indeholder vores friskbrødsprodukter ikke konserveringsmidler.

Vores brød har typisk en holdbarhed på 6-10 dage afhængigt af brødtypen. Hvis du dufter ned i en pose Schulstad-brød inden for holdbarhedsdatoen, vil du blive mødt af en dejlig duft af friskt brød og ikke af den let syrlige aroma, der oftest er forbundet med brugen af konservering.

Uden stråforkortere

Stråforkortere

Vi ønsker at undgå stråforkortere i vores produkter. I vores bagerier bruger vi derfor udelukkende mel og kornråvarer, der er dyrket uden brug af stråforkortere. 

Vi har i samarbejde med vores leverandører udviklet et kontrolsystem, som sikrer, at der aldrig anvendes stråforkortere under dyrkningen af kornråvarer til vores bagerier.

Hvad er stråforkortere?

Stråforkortere er vækstreguleringsmidler, der kan anvendes ved dyrkning af korn til at regulere længden og styrken i strået.

Godkendelse og kontrol

Anvendelse af stråforkortere i brød har været kendt i mange år. Miljø- og fødevaremyndighederne har vurderet midlerne, og tillader, at de anvendes.

Hos Schulstad har vi indført et uvildigt system, der kontrollerer hele kæden fra landmand, til grovvarefirma, til mølle, og til vores egne bagerier. Der udføres systematisk stråprøver på markerne under væksten, og prøverne sendes herefter til kemisk analyse for stråforkortere. Alle mel- og kornråvarer er omfattet af kontrolsystemet.

Økologi i brød

Økologi

Fødevaremyndighederne fører regelmæssig kontrol med vores økologiske produktion - bagerierne og råvareleverandørerne - på samme måde, som de gør med andre økologiske danske producenter. Vores egen kvalitetsafdeling efterkontrollerer desuden vores bagerier og råvareleverandører for at sikre, at de efterlever reglerne.

Enzymer i brødet

Enzymer

Hvorfor bliver brød tørt?

De fleste har prøvet, at et brød bliver tørt og hårdt, hvis det ligger i for lang tid. Det er der en god grund til. Når et brød er nybagt, har stivelsen en struktur, der giver et lækkert og blødt brød. Allerede når brødet køles ned, begynder stivelsen dog at ændre form og blive hård (det kaldes i fagsprog retrogradering). Denne proces fortsætter, indtil brødet føles tørt og kedeligt.

Hvilke enzymer tilsætter Schulstad?

Vi anvender blandt andet amylase, som klipper i stivelsen, så den er længere tid om at blive hård. Det betyder, at brødet kan holder sig blødt og lækkert i lidt længere tid. 

Hvorfor tilsætter vi enzymer?

Vores kunder vil gerne have lækker smag, en oplevelse af friske råvarer, samt en lang holdbarhed og friskhed i brødet. Vi vil naturligvis gerne imødekomme disse behov, og derfor tilsætter vi enzymer i melet i en række af vores produkter.

Er enzymerne farlige?

Nej, enzymer er ikke farlige. Faktisk findes der enzymer i forvejen i kornet, og vi forstærker blot virkningen i brødet ved at tilsætte koncentrerede enzymer. Under bagningen inaktiveres enzymerne, og derfor findes der ikke enzymer i det færdige brød.

Hvorfor står der ikke på pakken, at brødet er tilsat enzymer?

Under bagningen inaktiveres enzymerne, og de findes derfor slet ikke i det færdige brød. Enzymer er derfor et teknisk hjælpestof, der ifølge lovgivningen ikke skal deklareres.

Hvor lang tid kan et brød, der er tilsat enzymer holde sig?

Vi benytter ikke konserveringsmidler, og derfor vil brødet typisk mugne, før det bliver for tørt at spise. Da vi pakker vores brød i et kontrolleret miljø med høje hygiejnekrav, og brødet opbevares i en plasticpose, kan man opleve, at brødet slet ikke mugner. Brød mugner nemlig kun, hvis det forurenes med skimmelsporer. 

På vores pakninger angiver vi, at vores brød har en holdbarhed på mellem 6 og 9 dage alt efter brødtypen, da vi ønsker, at spiseoplevelsen skal være rigtig god helt frem til den sidste holdbarhedsdag. Brødets blødhed ændrer sig dog ikke markant fra den 10. dag, og da brødet opbevares i plastik, mister brødet ikke vand. Derfor kan man opleve, at brødet føles blødt i ganske lang tid.

glyphosat

Glyphosat

Schulstad bruger ikke kornsorter, som er sprøjtet med glyphosat. Vi sikrer, at denne politik overholdes ved hjælp af faste leverandøraftaler og certifikater, samt stikprøver af råvarerne.

Kontakt
Kontakt

Lantmännen Schulstad A/S 

Avedøre:

Hammerholmen 21-35
2650 Hvidovre

 

+45 36 39 71 00

© Lantmännen Unibake 2016 | Schulstad er en del af Lantmännen | Privat Politik

Lantmännen Schulstad A/S / Hammerholmen 21-35 / 2650 Hvidovre / Tlf +45 36 39 71 00